22 april 2016
20:00

Mindre säker seger. Oväntat hjälte

Ja då var det dags igen för ett referat att brännas av.
Jag vill redan nu förvarna om att det troligtvis inte kommer vara mer underhållande än vad Vikings Södermalms kommer vara, för att konkurrera med Sveriges kanske bästa(?) redaktion från Hjältarna från söder, den tävlingen tänker jag inte ens ge mig in i.

Vi håller det kort idag.
I vår hemmapremiär totaldominerade vi matchen och vann med 5-2, med bud på mycket mer.
I vår bortapremiär stod alltså Viking Södermalm för motståndet på ack så svårspelade Hammarbyhöjdens konstgräsplan.

Vädret hade under fredagen skiftat från ösregn, till snö, till hagel, till strålande sol och tillbaka innan vi fick entra Hammarbyhöjden till en fantastiskt vacker fredagkväll.
Men halvt tunga ben från en onödigt hård träning under torsdagskvällen kom vi till spel med en 16-mannatrupp som skulle få slita hårt.

Redan från sekunden vi lämnade omklädningsrummet så kändes något väldigt annorlunda.
Det enda som egentligen underhöll oss och gjorde oss på gott humör var att Leo hade tagit sig till plats och visade sitt bästa humör trots att han fick stå vid sidan idag. Det kallar vi sammanhållning! Även Hampus kom dit och frös pga uteblivna fräschörer, men alltid lika roligt när vi samlas under våra tränings/matchdagar.

Första halvleken skulle bli som uppvärmningen, dåligt tempo, KNÄPPTYST och oansvarigt.
Vi hotade inte på de sättet vi gjorde i premiären hemma på Nacka IP, utan här var det istället ett märkligt lamslaget Jarlaberg trots fina förutsättningar nästan skulle ge bort 3 poäng.

De enda farligheterna vi hade var egentligen när vi spelade som vi ska spela, möt boll, släpp boll, ny yta, pang bom smack.
Tyvärr alldeles för lite av den varan. Det vi minns som mest positivt var Seb Hernandez avslut över från 25 meter, Kina & Linus väggspel ute till högerkanten samt att Gugge kom fram titt som tätt och, ja, hotade lite iallafall.

Annars handlade det mesta om ett ställningskrig där det varken fanns tempo eller passion i något av lagens hjärtan.
Tempo fanns det dock i en av Vikings farligt snabba anfallare som 2-3 gånger tog sig fri under första halvleken och hade det stått 1-0 till Vikingarna i halvlek så hade vi faktiskt inte kunnat säga att det var orättvist.
Istället trodde vi stenhårt på att det var vi som skulle sätta 1-0 strax före halvtidsvilan.

Sebbe Wigren blev attackerad med en Jon Jones-spark i ansiktet och gick ut med befarad hjärnskakning, blod i ansiktet samt en röd tröja istället för gul. Nej, riktigt så illa var det inte, men lite näsblod och en straff senare så var Sebastian ganska glad när han kom ut till bänken för byte.
Sebbe Calinescu, som under slutet av förra säsongen, under säsongsuppehållet och under hela denna säsong sagt att vi alla andra är värdelösa på att slå straffar fick idag förtroendet från 11 meter.
Och som han gjorde det. Det stod fortf 0-0 på resultattavlan efter den straffen.

I halvlek var det även då ovanligt o-muntert inom laget och vi pratade mest om att höja tempo-skillnaderna från gåfotboll till explosion lite snabbare än vad vi gjort i första halvlek.
Vi pratade även om att vi alltid måste hota framåt. Med ALLTID menade vi inte att springa rakt fram och slå ett inlägg och hoppas på att 130 centimeter Jonny Bråttom skulle skalla in en balja, utan att hela tiden visa att vi ville framåt för att sedan "do the explode". Men skillnaden där blev inte riktigt så stor som vi ville.
Istället får Viking Södermalm en straff.
Den kunde undvikits ifall vi varit lite mer kliniska i vårt eget straffområde innan Edvin sparkar sönder revbenen på hjälten från söder som tog sig in lite lurigt sådär.
Dock springer han 3 meter till innan han lägger sig..
Straff var det nog oavsett då man hörde Edvins vackra Bonaventurafot träffa hjälten ganska brutalt.
Gyllenberg med 9 räddningar av 11 möjliga på straffturnerningen för några år sen gjorde inget misstag utan räddade denna också.
0-0 efter 2 straffsparkar. - Det talar faktiskt sitt tydliga språk ang hur kvalitén var idag.

Men strax efter den missen var det tyvärr dags för 1-0 ändå.
Inlägg från höger i Vikingarnas färdriktning och efter någon styrning hit och dit kom Kina infarandes från sin ytterbacksposition och ska skalla bort bollen.
Men där kommer Oscar Gyllenberg med målvaktshandskarna likt boxningshandskar och boxar bollen stenhårt på Kinas hjässa och så var det 1-0 till hemmalaget.

Tung uppförsbacke med 26 minuter kvar att spela för oss gulklädda.

Lite rokader hade gjorts på mittfält och ytterpositioner och när vi med 15 minuter kvar slänger upp straffmissarsebbe på topp så är känslan lite "all in".

3 minuter senare har han fjöst in 1-1 i nättaket efter en frisparksvariant som vi glädjeligen fick se resultera.
5 minuter senare, efter en briljant sulfintsvändning á la Kristian Lindroos, en stenhårt inlägg i pungssparkshöjd så kommer Calinescu och placerar behärskat in 1-2 till Leos förtjusning på sidlinjen.
När han sen sprang in på plan och firade med oss fick domaren nog av honom, men vad gör det när Calinescu, nu i efterhand, avgjort matchen.

Sista 5 blir en transportsträcka där vi mer eller mindre trycker på istället för att det blir farligt åt andra hållet.
Viking ska ha en stor eloge för fint lagarbete samt så skickar vi en liten extrastjärna till herr Nelson med nummer 10 på ryggen.

Våra stjärnor blir följande:
*** Sebastian Calinescu som gör en fin insats centralt i backlinjen och förutom sin fina straffmiss gör 2 mål och tar hem 3 pinnar till Jarlaberg.
** Oscar Gyllenberg plockar en fin assist efter boxningen till Kinas vackra 1-0-självmål. Räddar en straff och sköter sig fint.
* Kristian Lindroos & Bappe får ta åt sig lite credd åt den uppspelningen under andra halvlek där vi vinner i stort sett allt centralt. Krille kröner det med en finfin assist (2 på 2 matcher nu) och Bappes skägg glänste i denna tidiga sommarsol.